Sualtı Hokeyi / Ragbi

Sualtı hokeyi ve Sualtı ragbisi branşları Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'na bağlı branşlardandır. Birbirinden farklı olsalar bile genellikle birlikte anılırlar.


sualtı hokeyiSualtı hokeyi antrenmanları ve müsabakaları genel olarak standart yüzme havuzu derinliği olan 180 cm. - 200 cm. arasında derinliğe sahip havuzlarda yapılır. Sualtı ragbisi ise 450 cm. - 500 cm. arası derinlikteki havuzlarda uygulanmaktadır. Durum böyle olunca 4,5 m. derinlikte mücadele etmek sporcuların ciğerlerini oldukça zorlamaktadır. Bu sebeple sualtı ragbisi branşı temelde hokeye göre daha zor denebilir. Oyun kuralları itibari ile de ragbi, hokeye nazaran daha serttir ve oyuncular arası temas daha fazladır.


Sualtı hokeyi ile sualtı ragbisi branşları arasındaki genel farkı belirttikten sonra, kısaca ne olduklarına değinelim:


Sualtı Hokeyi nedir?

Sualtı Hokeyi; en basit tabiri ile buz hokeyine çok benzer denebilir. Nasıl ki sporcular buzun üzerindeki diski ellerindeki sopalar vasıtasıyla ilerletip, rakip kaleye gol atıyorlarsa, sualtı hokeyinde de buz yerine yüzme havuzunun zemini kullanılmaktadır. Puk ismi verilen diskin içi kurşundur. Dış yüzeyi ise fayanslara zarar vermemesi için kalın plastik ile kaplıdır. Oyuncular stick yani çubuk denen ellerindeki sopa ile diski havuzun dibinde ilerleterek rakip kaleye got atmaya çalışırlar. Kullandıkları sopalar buz hokeyine kıyasla daha kısadır.

Sualtı Ragbisi nedir?

Sualtı Ragbisi; Amerikan futboluna çok benzer. İçinde tuzlu su bulunan ve saniyede 1 metre batma kapasitesi olan topu rakip kalesine götürmek zorundadırlar. Kale aslında bir sepetten ibarettir ve zeminde durur. Her iki takımın oyuncuları birbirleri ile mücadele ederek, topu birbirlerinden çalmak ve rakip sepete bırakmak için mücadele verirler.

Sualtı Hokeyi veya Sualtı Ragbisi için gerekli temel malzemeler nelerdir?

Gerek sualtı hokeyi olsun gerekse de sualtı ragbisi, her iki branşta da ABC denenen kişisel malzeme kullanılır. Bunlar palet, maske ve şnorkel dir. Temel malzemelerin haricinde özel sutopu bonesi resmi müsabakalarda zorunludur.

Sualtı hokeyi oyuncusu olmak istiyorum ne yapabilirim?

Sualtı hokeyi veya ragbisi oyuncuları havuzun dibine hızlı dalabilen, su ile araları çok iyi sporculardır. Öncelikle sporcu adaylarının yüzmelerini geliştirmeleri gerekmektedir. Kısa bir süre kulüp bünyesinde yüzme teknikleri üzerine eğitim aldıktan sonra takım antrenmanlarına katılabilirler. Kendilerine edinecekleri kaliteli kişisel malzemeler sayesinde oyundan zevk alırlar. Keyif ile katılacakları antrenmanlar sayesinde resmi müsabakalarda mücadele etme zevkini yaşarlar. Başarılı olanlar milli takıma seçilerek ülkemizi yurt dışında düzenlenen şampiyonalarda temsil etme onuruna erişirler. Sualtı hokeyi oyuncusu olabilmek için sabırlı olunması gerekmektedir.

Unutmayın en uzun yolculuklar küçük adımlarla başlar.

Barbaros Görkey 0539 945 15 35